Helyi almából, ismerős ízekből készülő ciderek, mintha csak a szomszédod készítené Neked.

Lokalm Cider

Egy kis cider történelem - 1. rész

2015. június 30. - ELZO

Azt talán sokan tudjátok, hogy a cider hazájának a Brit-szigeteket szokás tartani, hiszen az Egyesült Királyság és Írország területén történik a legtöbb ilyen ital fogyasztása a lakosság arányához viszonyítva, azonban ez a feltevés elég távol áll a valóságtól. Ugyan az almafák már a rómaiak előtt is jelen voltak ezen a területen, és ők vezették be az ültetvények szervezett művelését, a ciderek gyökerét máshol kell keresnünk. Mivel konkrétan kőbe vésett története nincs a cider eredetének, ahány forrás, annyi féle változat maradt fent róla, így mi is több helyről szedtük össze, amiket találtunk, és próbáltunk ezek alapján egy egységesnek tekinthető verziót elmesélni nektek.

Valószínűsíthetően már az ókorban is készíthettek ilyen italokat, hiszen a zsidók shekar (jelentése: erős, erjesztett ital), a görögök pedig sikera néven készítettek almabort, vagy ahhoz hasonló erjesztett almaleveket, de a gallok és a baszkok is csináltak forró, erjesztett almaleveket és forró, mézes, fahéjas vízzel leöntött almateát is (utóbbit Phitarra néven ismerték). A IX. században Nagy Károly elrendelte, hogy a sörgyárak gyártsanak alma és körtebort is a számára, és amikor a korai brit népek bebarangolták a ma Spanyolországhoz és Franciaországhoz tartozó területeket, akkor találkoztak a ciderek korai megfelelőivel. Ezek az italok ciscdre néven jelentek meg az ó-francia nyelvben, ami a már korábban említett shekar, sikera, valamint a latin sicera változatokból eredeztethető. Ekkor azonban már többet jelentett egyszerű erjesztett italnál, a franciák, pontosabban ekkoriban főleg a normannok már egyértelműen az almából készített alkoholos nedűt értették alatta.

221_001.jpg

Ugyan a normannok voltak a legjelentősebb hatással a ciderkészítés történetére, mai szemmel visszatekintve elsőre mégsem volt teljesen egyértelmű, hogy ez az ital ennyire népszerű lesz, hiszen ekkoriban még rosszabb minőségű, másodlagos terméknek számított. Ezt az is jól bizonyítja, hogy ekkoriban a francia területek mellett Dél-Angliában is megpróbáltak szőlőültetvényeket és egyéb gyümölcsöskerteket telepíteni. A Golf-áramlat által generált időjárási viszonyok miatt azonban a terület, Észak-Franciaországgal egyetemben nem volt alkalmas ezeknek a termesztésére, és így, részben kényszerből, elkezdte a szőlőborokat kiszorítani a cider.

Ez köszönhető volt annak is, hogy Anglia 1066-os normann megszállása után rengeteg változtatást bevezettek, az emberek tömegesen elkezdtek áttérni a ciderek fogyasztására, új almafajták jelentek meg, és a cider elkezdett az adókban is nagyobb szerepet játszani. Angliában az első ciderkészítők 1205 körül, „Földnélküli” János király uralkodása alatt telepedtek le Norfolkban, Richmond közelében, és az 1300-as évek elejére olyan területeken is elkezdték készíteni, mint Buckinghamshire, Devonshire, Essex, Gloucestershire, Herefordshire, Worcestershire, Kent, Norfolk, Somerset, Suffolk, Surrey, Sussex, de még olyan északi részeken is, mint Yorkshire. Szintén a XIII-XIV. századra tehető, hogy ez lett a szigetországban a nép itala, de nem csak itt, hanem Normandiában is elkezdte kiszorítani a sört, és ekkortól csaknem ugyanannyi almabort adtak el évente, mint sört.

Ettől függetlenül ezután is voltak olyan időszakok, amikor megingott a ciderek népszerűsége, de ezekről majd a következő részben olvashattok. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://lokalmcider.blog.hu/api/trackback/id/tr497586806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása